Kızıl Gölletin Suyunun’’ Şifalı ‘’ Diye İçilmesi Söz Konusu Bile Değil

Tarih: 16 Mayıs 2017, 08:28

Ekinözü ilçesinde terk edilmiş demir madeninde oluşan kızıl göletin, biyolojik özelliklerinin saptanması amacıyla Eskişehir Osmangazi Üniversitesinden gelen Biyo-teknoloji ve Biyo-güvenlik Anabilim Dalı uzmanlarınca yapılan incelemede, suyun biyolojik yapısı ortaya çıkarılacak.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Biyo-teknoloji ve Biyo-güvenlik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pınar Aytar Çelik ile Araştırma Görevlisi Belma Nural Yaman ve Biyo-mühendis Can Yaman’a kızıl göletin oluşum sebepleri hakkında detaylı bilgi ise Ekinözü Belediyesi Jeoloji Mühendisi İbrahim Karaoğlan tarafından aktarıldı. Ekinözü Belediye Başkanı Nursi Çeleğen de ekibe eşlik ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Kızıl göletin biyolojik yapısının ve özelliklerinin belirlenmesi için sudan ve çevredeki kayaçlardan örnekler alan Doç. Dr. Çelik ve beraberindeki ekip, laboratuar ortamında yapılacak testlerin sonucunun en kısa sürede kamuoyu ile paylaşılacağını kaydetti. Ekinözü Belediye Başkanı Nursi Çeleğen, bazı haber kaynaklarında bölgeyle alakalı yanlış ifadelerin yer aldığına dikkat çekti. İlçenin başka bir bölgesindeki doğal maden suyu kaynakları ile kızıl göletin aynı yermiş gibi anlatıldığına işaret eden Başkan Çeleğen, bu yöndeki bilgilerin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Göletteki su renginin kızıllığının ortaya çıkardığı görselliğin dışında herhangi bir şekilde içilmesi ya da kullanılmasının asla mümkün olmadığının da altını çizen Çeleğen, “İçmeler bölgemizle, kızıl gölet arasında kilometrelerce mesafe var. Kızıl göletin suyunun ‘şifalı’ diye içilmesi söz konusu bile değil” dedi. Başkan Çeleğen, “Ekinözü ilçemizin Ambar Mahallesi’nin Gelleviz mevkiinde kırmızı gölet denilen bölgesindeyiz. Burada önceden demir madeni çıkarılıyordu. Şu anda bu alanda yüzey sularıyla birlikte görsel açıdan kızıl bir gölet oluşmuştur. Şu anda da Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nden hocalarımız bilimsel bir araştırma için buradalar. Bu suyun içilebilirliği yok. Maden suyu özelliği de yok. Gerçek netice ise hocalarımızın incelemesi sonrasında ortaya çıkacak dedi.